Меню

І вашим і нашим. Як компанія Ajax Systems продовжує працювати в Росії

Засновник компанії Ajax Systems Олександр Конотопський нещодавно потрапив у рейтинг 30 найбагатших українців за версією видання NV, посівши 14 місце з капіталом у 409 мільйонів доларів. Він стверджує, що під час війни бізнес Ajax зріс на 40%, розширив географію і продовжує процвітати. Однак є аспекти, про які засновник мовчить, зокрема — продовження роботи в Росії та використання схем обходу санкцій.

Ajax Systems, заснована в 2011 році в Києві, швидко здобула популярність на ринках безпекових систем. Продукція компанії, зокрема охоронне обладнання, вже у 2012 році з’явилася на ринку Росії, що на той час здавалося логічним кроком. За період з 2011 до 2019 року компанія виросла до 400 співробітників і ринкової вартості в 75 мільйонів доларів. Однак після вторгнення Росії в Україну в 2022 році Ajax заявила про вихід з ринку країни-агресора.

Попри офіційні заяви, що Ajax Systems припинила роботу на російському ринку, є чимало доказів зворотного. Так, у березні 2022 року компанія заявила про вихід з Росії, заблокувала свої додатки для російських користувачів на день, але згодом усі сервіси були відновлені. Також телеграм-канали підтримки в Росії та Білорусі продовжують функціонувати.

Більше того, вже у березні 2022 року російський ресурс mobile-review.com повідомив, що продукція Ajax все ще доступна на російських складах, а дилери продовжують працювати. Bytechs.by, білоруський сайт компанії, і досі пропонує продукцію Ajax, як і російський сайт Ajaxstore.ru, на якому можна завантажити актуальні прайс-листи на 2024 рік.

Одним із основних шляхів постачання продукції Ajax до Росії є Казахстан. Компанія Ajax Systems Trading Dmcc, зареєстрована в ОАЕ, з 2022 року почала активно відправляти продукцію до Казахстану, зокрема для компанії «Торговий Дім Intant», яка, ймовірно, переправляє продукцію далі до Росії. До вторгнення Росії в Україну компанія жодного разу не експортувала продукцію до цієї країни. Транспортування через Казахстан відбувається в рамках так званого паралельного імпорту — без необхідності декларування товарів при перетині кордону з Росією.

На території Росії продажем продукції Ajax займається ІП Ершов Євген Валерійович, про що свідчать дані з російського сайту Ajaxstore.ru. Клієнтам пропонують купувати техніку через Казахстан, де пристрої оновлюються та працюють із російськими SIM-картами. Технічна підтримка компанії навіть надає інструкції, як обійти обмеження через казахстанську реєстрацію, що дозволяє продовжувати використовувати продукцію в Росії.

Ajax Systems має всі можливості повністю припинити діяльність у Росії, але продовжує використовувати схеми для збереження цього ринку. Хоча Конотопський позиціонує себе як патріота, який публічно виступає проти Росії, його бізнес все ще приносить прибутки на російському ринку. Це ставить під сумнів реальну позицію компанії щодо війни, а також ставить питання про моральність збереження російських клієнтів, коли мова йде про національну безпеку та підтримку України.

Попри заяви про вихід із ринку Росії, Ajax Systems продовжує діяти там через обхідні шляхи, зокрема через Казахстан. Компанія уникає прямих санкцій і продовжує заробляти на ринку країни-агресора, що кидає тінь на її репутацію і піднімає питання про дотримання моральних принципів у період війни.